Tyto destrukce zubních tkání vznikají bez vlivu mikrobů (na rozdíl od kazu) a označují se proto jako nekariesní léze nebo prostě opotřebení. Jde o nadměrné opotřebení, které neodpovídá věku jedince a za zmínku stojí proto, že postihuje asi třetinu populace a mnoho postižených jej v počátcích vůbec nepostřehne. Později se problém projeví například zvýšenou citlivostí zubů, v extrémních případech, kdy defekt dosáhne k zubní dřeni až ztrátou vitality zubů. Běžné fyziologické opotřebení u staršího chrupu se projevuje například zarovnáním kousacích plošek stoliček (ztráta okluzního reliéfu). Nadměrné opotřebení mladšího chrupu může být podmíněno jednak vrozenou nižší kvalitou zubní tkáně, kterou nemůžeme ovlivnit, ale také vnějšími faktory, které ovlivnit lze. Rozlišujeme abraze a eroze. Abraze jsou podmíněny mechanicky. Eroze jsou chemické nebo chemickomechanické destrukce zubních tkání.
Velký význam při ochraně zubů před poškozením mají sliny. Omývají zuby, chrání je před otěrem při vzájemném kontaktu a neutralizují kyseliny. Produkci slin zajistíme dostatečnou konzumací vhodných tekutin. Neměli bychom připustit dehydrataci. Riziková je například dehydratace po intenzivním cvičení a současná konzumace "sportovních" nápojů a tzv. energetických drinků, které obsahují kyseliny. Ty se bohužel v moderní stravě vyskytují velmi často jako konzervanty (E260 - kyselina octová, E270 - kyselina mléčná, E338 - kyselina fosforečná, E330 - kyselina citronová atd). Kyseliny jsou také obsaženy v řadě nealkoholických nápojů, v tzv. "soft drincích" jako limonády, koly a šťávy. Zde se nejčastěji setkáme s kyselinou citronovou, askorbovou nebo fosforečnou (koly), nezřídka všechny současně. Pozor na přísady vitamínu C v řadě potravin, tento vitamín je v podstatě také kyselina (kys. askorbová). Přírodní kyseliny se přirozeně vyskytují v ovoci a proto je třeba uvážlivě konzumovat například citrusy. Naopak jako zásadité (alkalické) ovoce jsou uváděny hrušky. Ústní prostřední nejlépe stabilizujeme tak, že minimalizujeme příjem kyselin a zajistíme dostatečné množství slin. Nejlepším nápojem je v tomto ohledu čistá voda. Dá se dále podpořit konzumací kousku ovoce s výraznou chutí. Také žvýkačky (bez cukru) stimulují sliny.
Kyselé ústní prostředí můžeme také neutralizovat výplachy úst roztokem s jedlou sodou (bikarbonát). Doporučuje se jedna lžička do sklenice vody jedenkrát denně. Existují také alkalické zubní pasty s obsahem bikarbonátu, například Parodontax. Zubní tkáně lze posílit a remineralizovat (učinit odolnější vůči kyselinám) speciálními léčivými prostředky určenými k lokání aplikaci, které vám můžeme doporučit. Z potravin, které působí příznivě na zubní tkáně musíme zmínit mléčné výrobky jako tvrdé sýry a přírodní jogurty.
Zvýšená mechanická zátěž - typickým příkladem jsou tzv. krčkové léze, se kterými se setkáme často u svědomitých pacientů, kteří při čištění nepřiměřeně tlačí na kartáček a někdy i používají tvrdý kartáček (hard brush) - způsobuje abrazi zubní tkáně. V kombinaci se soft drinkem (nebo nealko, kola) vzniká eroze zubní tkáně.
Bezprostředně po konzumaci kyselé potravy není vhodné si čistit zuby. Je lépe ústa vypláchnout a čištění odložit asi za hodinu. Zvýšené opotřebení zubů může souviset také s bruxismem. Je to používání žvýkacího aparátu mimo jeho fyziologickou funkci. Jde o skřípání a zatínání zubů. Často se tak děje ve spánku, kdy si to postižený neuvědomuje. Podíl zde může mít také stres. U pacientů zjistíme abnormální abrazi. K ochraně zubů můžeme zhotovit individuální nákusnou dlahu, kterou pacient používá během spánku.
Zvýšená abraze předních zubů může v některých případech souviset chyběním zadních zubů. Zde musíme doplnit chybějící zuby protetickým ošetřením. Na opotřebení zubů se samozřejmě podílí také stravovací návyky nebo klima, ve kterém se jedinec vyskytuje. Řešení různých případů opotřebení dentice záleží na konkrétní situaci. Někdy pomohou moderní výplňové materiály, jindy je nutné komplexní protetické vyšetření.
Otýlie Beníškové 14
301 00 Plzeň - Roudná
přízemí budovy LIVINGSTONE